Bátor névnap

Férfi nevek: Bátor névnap

Bátor névnap – Minden, amit tudnod kell a névnapról

A Bátor név eredete és jelentése

A Bátor név egy olyan név, amely már önmagában is sugallja viselőjének legfőbb erényét: a bátorságot. De honnan ered ez a különleges név, és milyen mélyebb jelentéstartalmakkal bír?

Eredet

  • Ősi magyar név: A Bátor egyike azon kevés magyar neveknek, amelyek közvetlenül a magyar nyelvből származnak, és nem más nyelvekből vett átvételek vagy adaptációk.

  • A „bátor” melléknévből: A név a „bátor” melléknévből ered, amelynek jelentése:

    • „Aki nem fél a veszélytől, a fájdalomtól, a szenvedéstől”
    • „Aki képes szembenézni a nehézségekkel, kihívásokkal”
    • „Aki mer kockáztatni, kiállni az igazáért”
  • „Hős” jelentés: Egyes források szerint a Bátor név jelentése „hős”. Ez a jelentés tovább erősíti a név pozitív konnotációit, és a bátorság mellett a hősiességet, az önfeláldozást és a nemes cselekedeteket is társítja hozzá.

Jelentés

A Bátor név jelentése összetett és mély, és túlmutat a puszta fizikai bátorságon.

  • Belső erő: A Bátor név viselője nemcsak testileg, hanem lelkileg is erős. Képes szembenézni a félelmeivel, leküzdeni az akadályokat, és kitartani a nehéz időkben is.

  • Elvhűség: A Bátor név az elvhűséget és az igazságérzetet is szimbolizálja. Aki ezt a nevet viseli, az hajlandó kiállni az igazáért, még akkor is, ha ez kockázatokkal jár.

  • Önzetlenség: A Bátor név az önzetlenséget és a másokért való kiállást is jelképezi. Aki ezt a nevet viseli, az hajlandó segíteni másokon, még akkor is, ha ez személyes áldozatokkal jár.

  • Vezetői képességek: A Bátor név a vezetői képességeket is magában hordozza. Aki ezt a nevet viseli, az képes másokat inspirálni és motiválni, és képes előre vinni egy közösséget vagy egy ügyet.

A Bátor név egy olyan név, amely a bátorság, a hősiesség, az elvhűség, az önzetlenség és a vezetői képességek szimbóluma. Aki ezt a nevet viseli, az egy különleges és értékes ember, aki képes pozitív hatást gyakorolni a környezetére.

Mikor van Bátor névnapja?

A Bátor névnap egy különleges alkalom, hogy megünnepeljük a bátorságot, az erőt és az elszántságot. De mikor is van pontosan ez a jeles nap?

Hivatalos névnap

  • November 25.: A Bátor név hivatalosan elismert és egyetlen névnapja november 25-én van. Ezen a napon ünnepeljük a Bátor nevűeket, és kifejezzük elismerésünket bátorságuk és kitartásuk iránt.

Egyéb névnapok

  •  Február 27. (Szökőévben február 28.)

Miért november 25.?

  • Szent Katalin: A november 25-i dátum Szent Katalin alexandriai szűz és vértanú emléknapjához kapcsolódik. Bár Szent Katalin nem kifejezetten a bátorságáról ismert, élete és tettei mégis példát mutatnak az erős hitről, a meggyőződésről és az igazság melletti kiállásról, amelyek mind összefüggésbe hozhatók a Bátor név jelentésével.

A névnap jelentősége

  • A bátorság ünneplése: A Bátor névnap egy lehetőség arra, hogy megünnepeljük a bátorságot, mint fontos emberi erényt. Ez a nap emlékeztet minket arra, hogy a bátorság nem csak a fizikai erőben rejlik, hanem a belső erőben, az elszántságban és az igazság melletti kiállásban is.

  • A Bátor nevűek ünneplése: A Bátor névnap egy különleges alkalom a Bátor nevűek számára, hogy érezzék, mennyire értékesek és fontosak a környezetük számára. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy megünnepeljék a nevükhöz kapcsolódó pozitív tulajdonságokat, és hogy büszkék legyenek arra, hogy Bátornak hívják őket.

  • Közösségépítés: A névnapok, így a Bátor névnap is, hozzájárulnak a közösségépítéshez és az összetartozás érzésének erősítéséhez. Ez egy lehetőség arra, hogy a családtagok, barátok és ismerősök összegyűljenek, hogy együtt ünnepeljenek és megosszák egymással az örömöt.

A Bátor névnap november 25-én van, és bár nincsenek más hivatalos névnapjai, ez a nap mégis különleges jelentőséggel bír. Ez egy lehetőség arra, hogy megünnepeljük a bátorságot, mint fontos emberi erényt, és hogy kifejezzük elismerésünket a Bátor nevűek iránt.

Hogyan becézhetjük Bátort?

A Bátor név számos becézési lehetőséget kínál, a hagyományos becenevektől az egyedi és kreatív megoldásokig. Íme néhány ötlet, hogyan szólíthatjuk kedvesen a Bátor nevűeket:

Hagyományos becézések:

  • Bati: Ez a leggyakoribb és legismertebb becenév, rövid, könnyen kimondható és kedves hangzású.
  • Batu: Ez a becenév szintén gyakori és egyszerű, de talán egy kicsit játékosabb hangulatot sugall, mint a Bati.
  • Bátorka: Ez a kicsinyítőképzős változat különösen gyerekek vagy fiatalok esetében népszerű, de felnőttek is használhatják, ha játékos vagy meghitt hangulatot szeretnének teremteni.

Személyes becenevek:

  • A Bátor személyiségéhez vagy érdeklődési köréhez kapcsolódó becenevek: Ha a Bátornak van valamilyen hobbija, kedvenc sportja, zenekara vagy filmje, akkor ezekből is meríthetsz ihletet a becenévhez. Például, ha focizik, lehet „Bátor Góllövő”, ha gitározik, lehet „Bátor Rocker”, ha szereti a szuperhősöket, lehet „Bátor Kapitány Amerika”.
  • Közös emlékekhez vagy belső poénokhoz kapcsolódó becenevek: Ha van valamilyen közös emléketek vagy belső poénotok a Bátorral, akkor ezekből is alkothatsz egyedi és személyes becenevet.

Fontos szempontok:

  • Mindig kérdezd meg a Bátort, hogy szereti-e a becenevet: Mielőtt rendszeresen használnád a becenevet, győződj meg róla, hogy a Bátornak is tetszik, és nem érzi kellemetlenül magát tőle.
  • Légy tekintettel a helyzetre: Vannak helyzetek, amikor a hivatalos név használata illik, például munkahelyen vagy hivatalos eseményeken.

A Bátor név számos becézési lehetőséget kínál, a hagyományostól az egyediig. Válaszd azt a becenevet, amelyik a legjobban illik a Bátorhoz és a kapcsolatotokhoz, és amelyikkel kifejezheted szeretetedet és tiszteletedet iránta.

Bátor rokon nevek és hasonló hangzású nevek

A Bátor névnek nincsenek közvetlen rokon nevei, mivel egy magyar eredetű melléknévből származik. Azonban számos olyan név létezik, amelyek hasonló hangzással vagy jelentéstartalommal rendelkeznek, és így érdekes kapcsolatba hozhatók a Bátorral.

Hasonló hangzású nevek:

  • Balázs: Görög eredetű név, jelentése „dadogó”. Bár a hangzása hasonló a Bátorhoz, a jelentése teljesen eltérő.
  • Barnabás: Aram eredetű név, jelentése „vigasztalás fia”. A hangzása és a jelentése is némileg különbözik a Bátorétól, de mindkettő pozitív konnotációjú.
  • Bertalan: Aram eredetű név, jelentése „Tolmai fia”. A hangzása hasonló a Bátorhoz, de a jelentése eltérő.
  • Botond: Magyar eredetű név, jelentése „harcos”, „vitéz”. A jelentése közel áll a Bátoréhoz, mindkettő a bátorságot és az erőt szimbolizálja.

Hasonló jelentésű nevek:

  • Hunor: Magyar eredetű név, jelentése „gyors”, „sebes”. A jelentése nem teljesen azonos a Bátoréval, de mindkettő pozitív tulajdonságokat sugall.
  • Levente: Magyar eredetű név, jelentése „létező”, „élő”. A jelentése eltér a Bátorétól, de mindkettő erőteljes és pozitív hangzású.
  • Nimród: Bibliai eredetű név, jelentése „vadász”, „lázadó”. A jelentése összetettebb, mint a Bátoré, de mindkettő magában hordozza az erőt és a határozottságot.
  • vitéz: Bár nem hivatalos keresztnév, a „vitéz” szó jelentése és hangulata közel áll a Bátoréhoz, és becenévként is használható.

Miért érdekesek a hasonló hangzású és jelentésű nevek?

  • Névválasztás: Ha a Bátor név tetszik, de valami még egyedibbre vágysz, a hasonló hangzású vagy jelentésű nevek listája inspirációt adhat a névválasztáshoz.
  • Rokonság érzése: A Bátorhoz hasonló hangzású vagy jelentésű nevek viselői között kialakulhat egyfajta rokonság érzése, még ha nincs is közvetlen kapcsolat a nevük eredete között.
  • Összetéveszthetőség: A hasonló hangzású nevek könnyen összekeverhetők, különösen, ha gyorsan vagy zajos környezetben halljuk őket.

A Bátor névnek nincsenek közvetlen rokon nevei, de számos hasonló hangzású és jelentésű név létezik, amelyek érdekesek lehetnek a Bátorok és családtagjaik számára, valamint azoknak, akik hasonló hangzású vagy jelentésű nevet keresnek gyermeküknek. Ezek a nevek tovább gazdagítják a Bátor név körüli világot, és segítenek megérteni a név jelentőségét és szépségét.

Bátor idegen nyelvű megfelelői

A Bátor név egyedi jellegzetessége, hogy nincsenek széles körben elterjedt idegen nyelvű megfelelői. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a név jelentése erősen kötődik a magyar nyelvhez és kultúrához, és nehéz pontosan visszaadni más nyelveken.

A Bátor név más nyelveken

  • Angol: Bator (kiejtése hasonló a magyarhoz), de a jelentése nem feltétlenül egyértelmű az angol anyanyelvűek számára. Az angolban a „brave” vagy a „courageous” szavak fejezik ki a bátorság fogalmát, de ezek nem tekinthetők a Bátor név közvetlen megfelel Wallinginek.

  • Német: Bator (kiejtése hasonló a magyarhoz), de a jelentése itt sem egyértelmű a német anyanyelvűek számára. A németben a „mutig” vagy a „tapfer” szavak fejezik ki a bátorság fogalmát, de ezek sem tekinthetők a Bátor név közvetlen megfelel Wallinginek.

  • Egyéb nyelvek: A Bátor név más nyelveken általában ugyanígy vagy hasonlóan íródik és ejtendő, mivel nincsenek közvetlen megfelelői. Azonban a jelentése legtöbbször nem egyértelmű, és a bátorság fogalmát más szavakkal vagy kifejezésekkel fejezik ki az adott nyelvben.

Miért nincsenek széles körben elterjedt idegen nyelvű megfelelői?

  • A magyar nyelv és kultúra sajátosságai: A Bátor név jelentése erősen kötődik a magyar nyelvhez és kultúrához, és nehéz pontosan visszaadni más nyelveken. A bátorság fogalma ugyan univerzális, de az egyes nyelvek és kultúrák más-más árnyalatokkal és hangsúlyokkal fejezik ki ezt az erényt.

  • A Bátor név egyedisége: A Bátor név egyedi hangzása és jelentése is hozzájárul ahhoz, hogy nincsenek széles körben elterjedt idegen nyelvű megfelelői. Ez a név egyfajta kulturális hidat képezhet Magyarország és a világ között, és büszkeséggel töltheti el a Bátorokat, hogy egy ilyen különleges és egyedi nevet viselnek.

A Bátor névnek nincsenek széles körben elterjedt idegen nyelvű megfelelői, ami egyedivé és különlegessé teszi. Ez a név megőrzi magyar identitását, és büszkeséggel töltheti el a Bátorokat, hogy egy ilyen különleges nevet viselnek, amely a bátorság, az erő és az elszántság erényeit hirdeti.

Közismert emberek Bátor névvel

Bár a Bátor név elsősorban a magyar nyelvben és kultúrában gyökerezik, és nincsenek széles körben ismert külföldi megfelelői, mégis találhatunk néhány inspiráló példát olyan személyekre, akik ezt a nevet viselik, és akik a bátorság, az erő és az elszántság értékeit képviselik életükben és munkásságukban.

Bátor személyek a történelemben és a kultúrában

  • Bátor harcosok és vezérek: A magyar történelem során számos olyan személy élt, akiket bátorságuk és hősiességük miatt Bátornak neveztek vagy emlegettek. Ilyen például Botond, a honfoglalás korának legendás hőse, vagy Hunyadi János, a törökverő hadvezér. Bár ők nem viselték hivatalosan a Bátor nevet, tetteik és személyiségük mégis példázzák a név jelentését.

  • Bátor művészek és alkotók: A művészet és a kultúra világában is találhatunk olyan személyeket, akik Bátor néven alkotnak, vagy akiknek munkássága a bátorság, az újító szellem és a határok feszegetése jegyében született.

  • Bátor sportolók: A sport világában is számos olyan sportoló van, akik Bátor néven versenyeznek, vagy akiknek teljesítménye a bátorságot, a kitartást és a küzdeni akarást példázza.

Bár a Bátor név nem kapcsolódik közvetlenül híres történelmi vagy kortárs személyiségekhez, a név jelentése és a hozzá kapcsolódó értékek mégis inspirációt adhatnak mindenkinek, aki ezt a nevet viseli. A Bátor név emlékeztet arra, hogy legyünk bátrak, erősek és elszántak, és hogy mindig álljunk ki az igazunkért és a hitünk mellett.

Bár a Bátor név nem kapcsolódik közvetlenül híres történelmi vagy kortárs személyiségekhez, a név jelentése és a hozzá kapcsolódó értékek mégis inspirációt adhatnak mindenkinek, aki ezt a nevet viseli. A Bátor név emlékeztet arra, hogy legyünk bátrak, erősek és elszántak, és hogy mindig álljunk ki az igazunkért és a hitünk mellett.

A Bátor név elemzése

A Bátor név elemzése során a numerológia és az asztrológia segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk a név viselőjének személyiségébe és lehetséges sorsába. Ezek az eszközök nemcsak a név jelentését, hanem a benne rejlő energiákat és rezgéseket is feltárják.

Numerológia

  • A név számértéke: 3

A numerológiában minden betűhöz egy számérték tartozik, és ezek összeadásával kapjuk meg a név számértékét. A Bátor név számértéke 3 (B=2, Á=1, T=2, O=7, R=9, összege 21, 2+1=3).

  • A 3-as szám jelentése: A 3-as szám a kreativitást, a kommunikációt, az optimizmust és a társasági életet szimbolizálja. Azok az emberek, akiknek a neve 3-as számértékkel rendelkezik, általában életvidámak, barátságosak, és könnyen teremt kapcsolatot másokkal. Gyakran jó humorérzékük van, és képesek másokat felvidítani. Ugyanakkor néha felszínesek vagy szétszórtak lehetnek.

Asztrológia

  • Kapcsolódó csillagjegyek: Oroszlán vagy Nyilas

Az asztrológiában egyes nevekhez bizonyos csillagjegyek kapcsolódnak. A Bátor névhez két csillagjegyet is társíthatunk: az Oroszlánt és a Nyilast.

  • Az Oroszlán jellemzői: Az Oroszlán a tűz elemhez tartozó csillagjegy, amely a Nap által uralt. Az Oroszlán jegy szülöttei általában magabiztosak, karizmatikusak, kreatívak és vezetői képességekkel rendelkeznek. Szeretik a reflektorfényt, és élvezik, ha mások csodálják őket. Ugyanakkor néha arrogánsak vagy önzők lehetnek.

  • A Nyilas jellemzői: A Nyilas a tűz elemhez tartozó csillagjegy, amely a Jupiter által uralt. A Nyilas jegy szülöttei általában optimisták, kalandvágyóak, nyitottak és szabadságszeretőek. Szeretik az új dolgokat felfedezni, és élvezik az élet kihívásait. Ugyanakkor néha türelmetlenek vagy meggondolatlanok lehetnek.

Általános személyiségjegyek

A Bátor névhez gyakran társított személyiségjegyek:

  • Bátor: A Bátor név viselője természetesen bátor és merész, aki nem fél szembenézni a kihívásokkal és a nehézségekkel.
  • Eltökélt: A Bátorok általában eltökélt és céltudatos egyéniségek, akik kitartóan küzdenek álmaik megvalósításáért.
  • Energikus: A Bátorok tele vannak energiával és lelkesedéssel, és képesek másokat is magukkal ragadni.
  • Optimista: A Bátorok általában pozitívan látják a világot, és hisznek abban, hogy bármit elérhetnek, amit csak akarnak.
  • Kalandvágyó: A Bátorok szeretik az új dolgokat felfedezni, és nyitottak az élet kínálta kalandokra.

Fontos megjegyezni: Ezek az általános személyiségjegyek csak iránymutatást adnak, és nem minden Bátorra igazak. Minden ember egyedi, és a személyiségét számos tényező befolyásolja, nem csak a neve. A numerológia és az asztrológia azonban érdekes betekintést nyújthat a név viselőjének lehetséges tulajdonságaiba és képességeibe.

A Bátor név gyakorisága

A Bátor név Magyarországon valóban ritka kincsnek számít a névválasztásban. Bár a név jelentése és hangzása is vonzó lehet sok szülő számára, mégis kevesen döntenek úgy, hogy gyermeküknek ezt a nevet adják.

Statisztikai adatok

  • Ritka név: A Bátor név a ritka nevek kategóriájába tartozik Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben a 100 legnépszerűbb férfinév között nem szerepelt, ami azt jelzi, hogy viszonylag kevés újszülött kapja ezt a nevet.

  • Enyhe növekedés: Az utóbbi években azonban enyhe növekedés tapasztalható a Bátor név népszerűségében. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egyre több szülő keresi az egyedi és különleges neveket, amelyek kifejezik gyermekük személyiségét és értékeit.

Regionális eltérések

A Bátor név gyakorisága Magyarországon belül is mutathat kisebb regionális eltéréseket. Egyes régiókban, ahol a hagyományos magyar nevek népszerűbbek, a Bátor név is valamivel gyakoribb lehet.

Miért ritka a Bátor név?

  • Melléknévből származó név: A Bátor név egy melléknévből származik, ami kevésbé gyakori, mint a hagyományos keresztnevek.

  • Egyedi hangzás: A Bátor névnek egyedi és karakteres hangzása van, ami nem feltétlenül illik mindenki ízléséhez.

  • Jelentésbeli elvárások: A Bátor név jelentése erős és határozott, ami egyes szülők számára túlzónak vagy megterhelőnek tűnhet egy kisgyermek számára.

A Bátor név előnyei

  • Egyediség: A Bátor név ritkasága miatt a név viselője biztosan kitűnik a tömegből, és egyedi identitást kap.

  • Pozitív jelentés: A Bátor név pozitív jelentése és a hozzá kapcsolódó értékek inspirálóak lehetnek a név viselője számára.

  • Erős karakter: A Bátor név egy erős és határozott karaktert sugall, ami előnyös lehet az élet számos területén.

A Bátor név egy ritka, de annál értékesebb kincs a magyar névkincsben. Bár nem tartozik a leggyakoribb nevek közé, egyedisége, pozitív jelentése és erős karaktere miatt mégis vonzó választás lehet azoknak a szülőknek, akik különleges és inspiráló nevet keresnek gyermeküknek.

Érdekességek, hagyományok és babonák a Bátor névnaphoz

A Bátor névnap, bár ritka, mégis lehetőséget ad az ünneplésre, a hagyományok felelevenítésére és a névhez kapcsolódó érdekességek megismerésére. Bár a Bátor névhez nem kapcsolódnak kifejezetten egyedi babonák vagy hiedelmek, a névnap ünneplése számos érdekes szokással és hagyománnyal járhat.

Névnapi hagyományok

  • Köszöntés és ajándékozás: A Bátor névnapján a családtagok, barátok és ismerősök köszöntik az ünnepeltet, és gyakran ajándékokkal lepik meg. Az ajándék lehet személyes, a Bátor érdeklődési köréhez kapcsolódó, vagy egyszerűen egy kedves figyelmesség, ami kifejezi a szeretetünket és tiszteletünket.

  • Névnapi torta: A névnapi torta elengedhetetlen kelléke az ünneplésnek. A tortán általában a Bátor neve és esetleg a névnap dátuma szerepel, és gyertyákkal díszítik. Az ünnepelt elfújja a gyertyákat, és kívánhat valamit, mielőtt a torta szeletelése és elfogyasztása következik.

  • Ünnepi ebéd vagy vacsora: A Bátor névnapját gyakran ünnepi ebéddel vagy vacsorával ünneplik, ahol a család és a barátok összegyűlnek, hogy együtt legyenek, és jókat beszélgessenek. Az ételek általában az ünnepelt kedvencei, és az asztal díszítése is ünnepi hangulatot teremt.

Érdekességek a Bátor névhez kapcsolódóan

  • A név jelentése: A Bátor név jelentése önmagában is egy érdekesség, hiszen a bátorság, a merészség és a hősiesség erényeit hordozza magában. Ez a név egyfajta üzenetet közvetít a viselőjéről, és inspirációt adhat neki, hogy mindig kiálljon az igazáért és kövesse az álmait.

  • Ritka név: A Bátor név ritkasága is egy érdekesség, hiszen nem tartozik a leggyakoribb magyar nevek közé. Ez a név egyediséget és különlegességet kölcsönöz viselőjének.

  • Történelmi és irodalmi hősök: Bár nincsenek kifejezetten Bátor nevű híres személyiségek, a bátorság és a hősiesség motívumai számos történelmi és irodalmi alakhoz kapcsolódnak. A Bátor név viselője inspirációt meríthet ezekből a példaképekből, és saját életében is törekedhet a bátorság és az elszántság megtestesítésére.

Babonák és hiedelmek

A Bátor névhez nem kapcsolódnak kifejezetten egyedi babonák vagy hiedelmek. Azonban a névnapokhoz általában olyan általános babonák társulnak, mint például:

  • Ha az ünnepelt elsőként köszönti fel valaki a névnapján, akkor szerencsés lesz az egész évben.
  • Ha az ünnepelt elfújja az összes gyertyát a tortáján egyetlen fújásra, akkor teljesül a kívánsága.

A Bátor névnap ünneplése remek alkalom arra, hogy kifejezzük szeretetünket és tiszteletünket az ünnepelt iránt, és hogy a bátorság, az erő és az elszántság értékeit ünnepeljük. Bár a Bátor névhez nem kapcsolódnak kifejezetten egyedi babonák vagy hiedelmek, az általános névnapi babonák és szokások még ünnepibbé tehetik ezt a különleges napot.

15 névnapi köszöntés Bátornak

  1. Boldog névnapot, Bátor! Legyen a napod olyan bátor és kalandos, mint Te magad!
  2. Isten éltessen, Bátor! Kívánom, hogy mindig legyen erőd és bátorságod az álmaid követéséhez!
  3. Kedves Bátor! Nagyon boldog névnapot kívánok Neked!
  4. Szívből gratulálok a névnapodhoz, Bátor! Legyen csodás ez a napod!
  5. Boldog névnapot, Bati! Sok boldogságot, egészséget és sikert kívánok!
  6. Bátor, kívánok Neked egy fantasztikus névnapot, tele örömmel és vidámsággal!
  7. Drága Bátor! Ezen a jeles napon kívánok Neked mindent, ami szép és jó!
  8. Boldog névnapot, Bátorka! Legyen ez a napod olyan különleges, mint Te magad!
  9. Batu, szívből gratulálok a névnapodhoz! Kívánom, hogy minden vágyad teljesüljön!
  10. Bátormanó, nagyon boldog névnapot kívánok Neked! Érezd magad fantasztikusan ezen a napon!
  11. Kedves Bátor! Sok szeretettel köszöntelek a névnapodon! Legyen ma minden tökéletes!
  12. Bátor szívű, kívánok Neked egy felejthetetlen névnapot, tele meglepetésekkel és örömmel!
  13. Bátor Kapitány, boldog névnapot! Remélem, hogy ez a napod bearanyozza az egész évedet!
  14. Bátor, Isten éltessen sokáig! Legyen minden napod olyan boldog, mint a mai!
  15. Szívből gratulálok a névnapodhoz, Bátor! Kívánom, hogy az élet mindig mosolyogjon Rád!
Férfi nevek: Bátor névnap
Férfi nevek: Bátor névnap

Névnapok – névnap infók: