Mátyás névnap

Férfi nevek: Mátyás névnap

Mátyás névnap – Minden, amit tudnod kell a névnapról

A Mátyás név eredete és jelentése

A Mátyás név, amely a magyar nyelvterületen az egyik leggyakoribb és legismertebb férfinév, mélyen gyökerezik a bibliai hagyományokban, és jelentése is spirituális tartalmat hordoz.

Eredet:

A Mátyás név a héber Mattathias vagy Mattithyahu névből származik. Ez a név két héber szóból tevődik össze:

  • „Mattan” vagy „Mattith”: jelentése „ajándék”
  • „Yah” vagy „Yahu”: Isten nevének rövidített formája

A Mátyás név jelentése tehát „Isten ajándéka” vagy „Jahve ajándéka”. Ez a jelentés a név viselőjét különlegesnek és áldottnak tekinti, aki Isten kegyelméből született.

Történelmi háttér:

A Mátyás név az Újszövetségben is megjelenik, ahol Jézus tanítványai közül Júdás Iskariot halála után sorshúzással választják ki Mátyást, hogy betöltse a tizenkettedik apostol helyét. Ez a bibliai történet tovább erősíti a névhez kapcsolódó spirituális jelentést, és azt sugallja, hogy a Mátyás nevű emberek különleges küldetéssel rendelkeznek az életben.

A Mátyás név Magyarországon a középkorban terjedt el, és az ország történelméhez is szorosan kapcsolódik. A leghíresebb Mátyás természetesen Hunyadi Mátyás király volt, aki 1458-tól 1490-ig uralkodott Magyarországon. Mátyás király bölcsességéről, igazságosságáról és a kultúra támogatásáról volt ismert, és uralkodása alatt Magyarország jelentős gazdasági és kulturális fejlődésen ment keresztül.

Bár a bibliai és történelmi háttér fontos szerepet játszik a Mátyás név jelentésében, a név ma is releváns és népszerű választás a szülők körében. Az „Isten ajándéka” jelentés a mai világban is hordozhat spirituális tartalmat, de egyben a szülők örömét és háláját is kifejezheti gyermekük születésekor.

A Mátyás név viselése tehát nemcsak egy szép és hagyományos névhez való kötődést jelent, hanem egyfajta identitást és életfilozófiát is kifejezhet. A név jelentése emlékeztethet bennünket arra, hogy értékeljük az élet ajándékait, és hogy törekedjünk arra, hogy mi magunk is ajándékot adjunk a világnak tehetségünkkel, munkánkkal és szeretetünkkel.

A Mátyás név eredete és jelentése összetett és gazdag. A név a héber nyelvből származik, és jelentése „Isten ajándéka”. Ez a jelentés a név viselőjét különlegesnek és áldottnak tekinti. A Mátyás név a magyar történelemhez és a bibliai hagyományokhoz is kapcsolódik, ami tovább erősíti a név jelentőségét és kulturális értékét.

Mikor van Mátyás névnap?

A Mátyás névnap időpontja egy érdekes kettősséget mutat, amely a hagyományok és a naptár sajátosságainak találkozásából ered. Bár elsődlegesen egyetlen naphoz kötjük, a szökőévekben egy különleges szabály érvényesül, ami egy plusz ünneplési lehetőséget teremt.

Hivatalos névnapok:

  • Február 24.: Ez a Mátyás név elsődleges és legelterjedtebb névnapja, amely a legtöbb naptárban és forrásban is szerepel. Ezen a napon ünnepeljük Szent Mátyás apostol emléknapját, aki Júdás Iskariot helyére került a tizenkét apostol közé.

  • Február 25. (szökőévben): A szökőévekben a Mátyás névnap egy nappal eltolódik, február 25-re. Ezt a jelenséget humorosan „Mátyás ugrásának” is nevezik.

A „Mátyás ugrása”

A szökőévekben a február 24-i dátum február 25-re tolódik, hogy a naptár összhangban maradjon a Föld Nap körüli keringésével. Ez a plusz nap a Gergely-naptár bevezetése óta létezik, és a hagyomány szerint Mátyás napja is „ugrik” egyet ilyenkor.

Melyik névnapot válasszuk?

Ha szeretnél Mátyás nevű ismerősödet, barátodat vagy családtagodat felköszönteni névnapján, a legbiztosabb választás a következő:

  • Nem szökőévben: Február 24.
  • Szökőévben: Február 25.

Ha azonban tudod, hogy az ünnepelt más dátumot tart számon, vagy a családjában más hagyományok élnek ezzel kapcsolatban, természetesen ahhoz igazodhatsz.

Bármelyik dátumot is választjuk, a legfontosabb, hogy az ünneplés szívből jövő legyen. A névnap egy remek alkalom arra, hogy kifejezzük az ünnepelt iránti szeretetünket és megbecsülésünket, és hogy örömteli pillanatokat szerezzünk neki. A Mátyás névnap megünneplése lehetőséget ad arra, hogy a név különleges jelentését és az ünnepelt egyedi személyiségét is ünnepeljük.

Összefoglalva:

  • A Mátyás név hivatalos névnapja február 24., kivéve szökőévekben, amikor február 25-re esik.
  • A „Mátyás ugrása” a szökőévekhez kapcsolódó hagyomány, amikor a névnap egy nappal eltolódik.
  • A névnapok megünneplése személyes döntés kérdése is, így ha máskor szeretnéd ünnepelni, azt is megteheted.
  • A legfontosabb, hogy a köszöntés szívből jövő legyen!

Hogyan lehet becézni a Mátyást?

A Mátyás név, bár önmagában is szép és közkedvelt, számos becézési lehetőséget kínál, amelyekkel még személyesebbé és meghittebbé tehetjük a megszólítást. Íme néhány a leggyakoribb és legkreatívabb becenevek közül:

Hagyományos becézések:

  • Matyi: Ez a becenév talán a legismertebb és legelterjedtebb a Mátyás nevéből. Rövid, könnyen kimondható és barátságos hangzású. Gyakran használják barátok, családtagok és kollégák egyaránt.
  • Máté: Bár a Máté önálló névként is létezik, gyakran használják a Mátyás beceneveként is.

Kicsinyítő képzős becézések:

  • Matyka: Ez a becenév kicsinyítő képzővel ellátott, így még inkább kifejezi a szeretetet és a törődést. Gyakran használják szülők, nagyszülők és közeli hozzátartozók.
  • Mátyáska: Ez a becenév is kicsinyítő képzős, és még játékosabb, mint a Matyka. Kifejezetten aranyos és kedves hangzású.

Kreatív és egyedi becézések:

  • Matesz: Ez a becenév egy kicsit ritkább, de annál különlegesebb.
  • Mátyás király: Ez a becenév játékos és humoros, és utalhat az ünnepelt vezetői képességeire vagy ambícióira, illetve a híres magyar királyra. Főleg gyerekek vagy közeli hozzátartozók használhatják.
  • Maci: Ez a becenév aranyos és játékos, és kifejezheti a szeretetet és a ragaszkodást az ünnepelt iránt. Főleg párok vagy közeli barátok használhatják.

A megfelelő becenév kiválasztása:

A legjobb becenév kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az ünnepelt személyiségét, a vele való kapcsolatunkat és az adott helyzetet. Ha például egy hivatalosabb köszöntésről van szó, akkor jobb lehet a teljes név vagy egy semlegesebb becenév használata. Ha viszont közeli barátok vagy családtagok között vagyunk, akkor bátran választhatunk egy játékosabb vagy személyesebb becenevet.

A legfontosabb, hogy a becenév őszinte szeretettel és tisztelettel párosuljon, és hogy az ünnepelt jól érezze magát tőle. A névnap egy remek alkalom arra, hogy egy személyes és kedves becenévvel köszöntsük fel Mátyást, és hogy még emlékezetesebbé tegyük számára ezt a különleges napot.

Mátyás rokon nevek és hasonló hangzású nevek

A Mátyás név, bár elsőre talán egyszerűnek és közismertnek tűnik, valójában egy gazdag és szerteágazó névcsoport tagja, amelynek gyökerei a héber nyelvben találhatók. Ebből az ősi forrásból számos rokon név és hasonló hangzású név ered, amelyek a világ különböző kultúráiban és nyelveiben megtalálhatók.

Rokon nevek:

A Mátyás név a héber „Mattathias” vagy „Mattithyahu” névből származik, amelynek jelentése „Jahve ajándéka”. Ebből az eredeti héber névből számos más név is kialakult a különböző nyelvekben, amelyek a Mátyás rokon neveinek tekinthetők:

  • Máté: Ez a név a Mátyás név legközelebbi rokona a magyar nyelvben, és ugyanabból a héber eredetű névből származik. A Máté név jelentése megegyezik a Mátyáséval, és gyakran használják a Mátyás beceneveként is.

  • Matthias (német): Ez a név a Mátyás név német megfelelője, és ugyanazt a jelentést hordozza. A Matthias név népszerű Németországban és más német nyelvű országokban.

  • Matthew (angol): Az angol nyelvben a Matthew név a Mátyás megfelelője, és szintén a héber eredetű névből származik. A Matthew név rendkívül népszerű az angol nyelvterületen.

  • Matthieu (francia): A francia nyelvben a Matthieu név a Mátyás megfelelője, és ugyanazt a jelentést hordozza.

  • Matteo (olasz): Az olasz nyelvben a Matteo név a Mátyás megfelelője, és szintén a héber eredetű névből származik.

Hasonló hangzású nevek:

A Mátyás név hangzása alapján is találhatunk néhány hasonló magyar nevet, amelyek ugyan nem közvetlen rokonok, de mégis emlékeztethetnek rá:

  • Tádé: Ez a férfinév arámi eredetű, és jelentése „szív”. A Tádé név hangzása hasonlít a Mátyáshoz, és mindkét név egyfajta melegséget és kedvességet sugall.

  • Titusz: Ez a férfinév latin eredetű, és jelentése „tiszteletreméltó”. A Titusz név hangzása is közel áll a Mátyáshoz, és mindkét név méltóságot és tekintélyt sugároz.

  • Tasziló: Ez a férfinév germán eredetű, és jelentése „aki örömet okoz”. A Tasziló név hangzása némileg eltér a Mátyástól, de mindkét név pozitív és kellemes asszociációkat kelt.

A Mátyás név rokon neveinek és hasonló hangzású neveinek áttekintése segít jobban megérteni a név történetét és kulturális hátterét. Ezek a nevek nemcsak a hangzásukban, de gyakran a jelentésükben is mutatnak hasonlóságot a Mátyással, és emlékeztetnek bennünket arra, hogy a nevek nemcsak egyszerű címkék, hanem történelmi és kulturális örökség hordozói is.

Mátyás idegen nyelvű megfelelői

A Mátyás név, bár elsősorban a magyar nyelvterületen ismert és elterjedt, valójában egy nemzetközi név, amelynek számos változata megtalálható a világ különböző nyelveiben. Ez a név sokszínűsége a héber eredetére vezethető vissza, amely a kereszténység elterjedésével együtt számos kultúrában gyökeret vert.

A Mátyás név különböző nyelveken:

  • Angol: Matthew, Matt
  • Francia: Matthieu
  • Német: Matthias, Mathias
  • Olasz: Matteo
  • Spanyol: Mateo
  • Portugál: Mateus
  • Orosz: Матвей (Matvey)
  • Görög: Ματθίας (Matthaías)
  • Héber: מתיאס (Matityahu)
  • Arab: متى (Mattá)

A név elterjedése:

A Mátyás név és rokon változatai elsősorban a keresztény kultúrkörben terjedtek el, mivel a név az Újszövetségben is megjelenik, mint Jézus egyik apostolának a neve. A név népszerűsége a középkorban tetőzött, amikor a bibliai nevek széles körben elterjedtek Európában.

A név jelentése a különböző nyelveken:

Bár a Mátyás névnek különböző változatai léteznek a különböző nyelveken, a név jelentése alapvetően hasonló marad:

  • Isten ajándéka: Ez a jelentés a leggyakoribb, és a név héber eredetére utal. A név viselőjét különlegesnek és áldottnak tekinti, aki Isten kegyelméből született.

A Mátyás név, bár elsősorban a magyar nyelvterületen ismert, számos más nyelvben is megtalálható hasonló vagy rokon értelmű változatban. Ez a nemzetközi elterjedtség a név bibliai gyökereire vezethető vissza. A név jelentése a különböző nyelveken hasonló, és az isteni ajándék, a különlegesség és az áldottság fogalmát hangsúlyozza.

Közismert emberek Mátyás névvel

A Mátyás név, mint az egyik leggyakoribb magyar férfinév, számos kiemelkedő személyiség nevéhez fűződik a történelem során és a jelenkorban is. Ezek az emberek a kultúra, a tudomány, a sport és a művészet különböző területein értek el sikereket, és nevüket büszkén viselik, hozzájárulva a Mátyás név pozitív megítéléséhez.

Történelmi személyiségek:

  • Hunyadi Mátyás: A legismertebb Mátyás kétségtelenül Hunyadi Mátyás, Magyarország reneszánsz királya volt, aki 1458-tól 1490-ig uralkodott. Bölcsességéről, igazságosságáról és a kultúra támogatásáról volt ismert. Uralma alatt Magyarország jelentős gazdasági és kulturális fejlődésen ment keresztül. Mátyás király alakja a magyar történelem és a népmesék egyik központi figurája lett, aki a mai napig inspirálja az embereket.
  • Corvin Mátyás: Hunyadi Mátyás törvénytelen fia, aki apja halála után trónkövetelőként lépett fel. Bár nem sikerült megszereznie a magyar trónt, jelentős szerepet játszott a korabeli politikában és kultúrában.

Kortárs személyiségek:

  • Szűrös Mátyás: Magyar politikus, aki 1989-90-ben az ország ideiglenes köztársasági elnöke volt. Szűrös Mátyás fontos szerepet játszott a rendszerváltásban, és a magyar demokrácia egyik megteremtője.
  • Mátyásföld: Budapest egyik városrésze, amelyet Hunyadi Mátyás királyról neveztek el. A városrészben található a Mátyás király emlékmű, amely a király iránti tiszteletet és megbecsülést fejezi ki.
  • Mátyás király: A magyar népmesék egyik központi alakja, aki bölcsességéről, igazságosságáról és humoráról ismert. A Mátyás király mesék a magyar kultúra szerves részét képezik, és generációk óta szórakoztatják és tanítják a gyerekeket.

Művészet és kultúra:

  • Mátyás Rákosi: Kossuth-díjas magyar színművész, a Nemzet Színésze. Számtalan színházi és filmes szerepben nyújtott emlékezetes alakítást.
  • Mátyás Usztics: Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, aki a kortárs magyar képzőművészet egyik jelentős alakja.
  • Mátyás Seiber: magyar zeneszerző és karmester, aki jelentős hatással volt a 20. századi zenére.

További ismert Mátyások:

  • Mátyásdomb: Budapest egyik városrésze, amelyet szintén Hunyadi Mátyás királyról neveztek el.
  • Mátyás templom: Budapest egyik legszebb és legismertebb temploma, amelyet eredetileg a 13. században építettek, de a Mátyás király uralkodása alatt jelentős átalakításokon és bővítéseken esett át.

A Mátyás név viselői között számos kiemelkedő személyiséget találunk a történelem és a jelenkor magyar kulturális és közéletéből. Ezek az emberek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Mátyás név továbbra is népszerű és elismert legyen Magyarországon.

A Mátyás név elemzése

A Mátyás név, akárcsak minden más név, hordoz magában bizonyos rezgéseket és energiákat, amelyek hatással lehetnek viselőjének személyiségére és sorsára. A numerológia és az asztrológia segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk ezekbe a rejtett jelentésekbe.

Numerológia: A 4-es szám szilárdsága

A Mátyás név numerológiai számértéke 4. Ez a szám a numerológiában a stabilitást, a rendet, a gyakorlatiasságot és a megbízhatóságot szimbolizálja.

A 4-es szám jelentése és a Mátyás név:

  • Megbízható és stabil: A Mátyások általában megbízhatóak, hűségesek és következetesek. Szilárd alapokon állnak, és képesek stabilitást teremteni maguk és mások számára.
  • Gyakorlatias és szervezett: A Mátyások gyakorlatias gondolkodásúak, és szeretnek mindent előre megtervezni. Jól szervezettek és hatékonyak, és képesek a legapróbb részletekre is odafigyelni.
  • Kitartó és szorgalmas: A Mátyások nem adják fel könnyen, és kitartóan küzdenek a céljaikért. Szorgalmasak és keményen dolgoznak, és nem riadnak vissza a nehézségektől.
  • Felelősségteljes és lojális: A Mátyások komolyan veszik a kötelességeiket, és mindig betartják az ígéreteiket. Lojálisak a családjukhoz, a barátaikhoz és a munkájukhoz.

Asztrológia: A Szűz jegy precizitása

Az asztrológiában a Mátyás név a Szűz csillagjegyhez kapcsolódik. A Szűz a Merkúr bolygó által uralt föld jegy, amely a precizitást, az elemzőkészséget, a gyakorlatiasságot és a segítőkészséget jelképezi.

A Szűz csillagjegy jellemzői és a Mátyás név:

  • Elemző és részletekbe menő: A Mátyások, akárcsak a Szűz jegy szülöttei, általában alaposak és figyelmesek a részletekre. Képesek alaposan elemezni a helyzeteket, és logikus megoldásokat találni a problémákra.
  • Gyakorlatias és realista: A Mátyások két lábbal állnak a földön, és gyakorlatias szemlélettel rendelkeznek. Nem hajlamosak az álmodozásra, inkább a konkrét célokra és eredményekre koncentrálnak.
  • Segítőkész és szolgálatkész: A Mátyások szívesen segítenek másoknak, és fontos számukra, hogy hasznosak legyenek. Gyakran önzetlenül támogatják a rászorulókat, és mindig készek egy segítő kézre.
  • Szerény és visszafogott: A Mátyások általában nem szeretnek a középpontban lenni, és inkább a háttérben maradnak. Szerények és visszafogottak, és nem keresik a feltűnést.
  • Perfekcionista és kritikus: A Mátyások magas elvárásokat támasztanak magukkal és másokkal szemben. Ez a perfekcionizmusuk segíthet nekik kiemelkedő eredményeket elérni, de néha túlságosan kritikusak lehetnek önmagukkal és másokkal szemben.

Általános személyiségjegyek:

A numerológiai és asztrológiai elemzések mellett a Mátyás név jelentése alapján további személyiségjegyek is társíthatók hozzá.

  • Intelligens és bölcs: A Mátyás név jelentése „Isten ajándéka” utalhat a név viselőjének intelligenciájára és bölcsességére. A Mátyások gyakran rendelkeznek jó problémamegoldó képességgel és képesek átlátni a bonyolult helyzeteket.
  • Igazságos és becsületes: A Mátyások általában erős erkölcsi érzékkel rendelkeznek, és fontos számukra az igazságosság és a becsületesség.
  • Családcentrikus: A Mátyások számára fontos a család és az otthon. Szeretetteljesek és gondoskodóak a szeretteikkel, és mindent megtesznek a családjuk boldogságáért.

A Mátyás név elemzése azt mutatja, hogy ez a név egy megbízható, gyakorlatias és intelligens személyiséget takar. A Mátyások általában kitartóak, szorgalmasak és felelősségteljesek. Ugyanakkor szerények, segítőkészek és családcentrikusak is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az elemzések csak általános tendenciákat mutatnak, és nem minden Mátyásra igazak mindenben. Minden ember egyedi, és a személyiségét számos tényező befolyásolja, nem csak a neve.

A Mátyás név gyakorisága

A Mátyás név Magyarországon rendkívül gyakori és népszerű. Az elmúlt évtizedekben consistently a legnépszerűbb férfinevek között szerepelt, és jelenleg is az egyik leggyakrabban adott név újszülötteknek. Ez a népszerűség a név történelmi és kulturális jelentőségére, valamint kellemes hangzására és pozitív jelentésére vezethető vissza.

Statisztikai adatok:

A Nyilvántartó.hu adatai alapján:

  • Az 1990-es években a Mátyás az 5-10. leggyakoribb férfinév volt.
  • A 2000-es években a név népszerűsége tovább nőtt, és a 2000-es évek közepén elérte a csúcsát, amikor az első 3 legnépszerűbb férfinév közé tartozott.
  • A 2010-es években a Mátyás továbbra is a leggyakoribb nevek között maradt, általában az 5-10. helyen szerepelt.
  • A legfrissebb adatok szerint (2023) a Mátyás a 8. leggyakoribb férfinév Magyarországon.

Összehasonlítás más nevekkel:

A Mátyás név gyakoriságát más népszerű magyar férfinevekkel összehasonlítva láthatjuk, hogy kiemelkedően népszerű:

  • A Mátyás gyakoribb, mint például a Bence, a Dávid vagy a Levente.
  • A Mátyás kevésbé gyakori, mint a leggyakoribb nevek, mint például a Levente, a Bence és a Márk.

A név népszerűségének okai:

A Mátyás név népszerűségét több tényező is magyarázza:

  • Történelmi és kulturális jelentőség: Hunyadi Mátyás király alakja és a hozzá kapcsolódó történetek és legendák a magyar kultúra szerves részét képezik, ami hozzájárul a név népszerűségéhez.
  • Pozitív jelentés: A Mátyás név jelentése „Isten ajándéka”, ami pozitív és inspiráló üzenetet hordoz a szülők számára.
  • Kellemes hangzás: A Mátyás név dallamos és könnyen kiejthető, ami szintén vonzóvá teszi a szülők számára.
  • Hagyomány és folytonosság: A Mátyás név hosszú múltra tekint vissza Magyarországon, és sok család számára fontos a hagyományok és a családi nevek továbbvitele.

A Mátyás név Magyarországon jelenleg az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb férfinév. Ez a népszerűség a név történelmi és kulturális jelentőségére, valamint kellemes hangzására és pozitív jelentésére vezethető vissza. A Mátyás név várhatóan a jövőben is népszerű marad, és sok kisfiú fogja viselni ezt a nevet Magyarországon.

Érdekességek, hagyományok, babonák Mátyás napra

Mátyás napja, február 24-e (vagy szökőévben 25-e), nemcsak Szent Mátyás apostol emléknapja, hanem számos népi hagyomány, időjóslás és babona is kapcsolódik hozzá. Ezek a hagyományok és hiedelmek a tavasz közeledtével, a természet újjászületésével és a mezőgazdasági munkák kezdetével kapcsolatos reményeket és aggodalmakat tükrözik.

Érdekességek:

  • Jégtörő Mátyás: A néphagyomány szerint Mátyás apostol ezen a napon töri meg a jeget, és ezzel jelzi a tél végét és a tavasz közeledtét. Ezért nevezik őt „Jégtörő Mátyásnak”.

  • A madarak sípjai: Egy másik népi hiedelem szerint Mátyás napján osztja ki az apostol a sípokat a madaraknak, hogy újra énekelhessenek, és ezzel is jelezzék a tavasz eljövetelét.

  • Mátyás csukája: A halászok körében ismert hagyomány, hogy Mátyás napján kifogott csuka az egész évi szerencsés halászat előjele.

Hagyományok:

  • Időjárás megfigyelése: A Mátyás-napi időjárásból következtettek az elkövetkező időszakra és az éves termésre.

    • Ha ezen a napon fagyott, akkor a jégtörő „éleztetni adta a csákányát”, vagyis még várhatóak hideg napok.
    • A hideg idő jó termést, a szeles idő kevés tojást jelentett.
    • Ha Mátyáskor esett az eső, akkor a hiedelem szerint a jég elveri majd a termést, a szőlő pedig savanyú lesz.
  • Lúdtojások megjelölése: Egyes vidékeken, például Székelyföldön, piros ceruzával jelölték meg a Mátyás-napi lúdtojásokat. Úgy tartották, hogy ha ezekből a tojásokból kikelnek a kislibák, akkor jó gúnárok lesznek belőlük.

  • Gazdasági munkák: Mátyás napja a mezőgazdasági munkák előkészületeinek is kezdetét jelentette. A pásztorok például már kihajthatták a nyájat a legelőre, hogy a friss fűből egyenek.

Babonák és hiedelmek:

  • Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, akkor csinál: Ez a közismert mondás arra utal, hogy Mátyás napján vagy már enyhül az idő, vagy ha még hideg van, akkor az apostol szekercéjével összetöri a jeget, és hamarosan beköszönt a tavasz.

  • Mátyás, Gergely két rossz ember: Ez a szólás arra utal, hogy Mátyás és Gergely napján (március 12.) gyakran még hideg, fagyos időjárás várható.

  • Mátyás-napi tojás: Egyes vidékeken úgy tartották, hogy ha Mátyás napján kel ki a baromfi a tojásból, az veszekedős és marakodós lesz.

A Mátyás névnaphoz kapcsolódó hagyományok, időjóslások és babonák a természettel való szoros kapcsolatot és a mezőgazdasági élet ciklikusságát tükrözik. Bár ezek a hiedelmek ma már inkább csak érdekességként szolgálnak, mégis érdekes bepillantást nyújtanak őseink világába és gondolkodásmódjába.

A Mátyás névnap megünneplésekor érdemes felidézni ezeket a hagyományokat és babonákat, hogy még emlékezetesebbé tegyük az ünnepet, és hogy tisztelegjünk a névhez kapcsolódó gazdag kulturális örökség előtt.

15 névnapi köszöntés a Mátyás névnapra

  1. Boldog névnapot, Mátyás! Legyen ez a napod tele örömmel és boldogsággal!
  2. Kedves Mátyás! Sok szeretetet kívánok névnapod alkalmából!
  3. Isten éltessen sokáig, Mátyás! Kívánom, hogy minden álmod váljon valóra!
  4. Boldog névnapot, Matyi! Legyen szép a napod!
  5. Matesz, szívből gratulálok a névnapodhoz!
  6. Kedves Mátyás! Kívánok neked minden jót ezen a különleges napon!
  7. Matyi, sok boldogságot kívánok névnapod alkalmából!
  8. Máté, Isten éltessen! Boldog névnapot!
  9. Mátyás, kívánom, hogy a mai nap legyen tele boldog pillanatokkal!
  10. Kedves Mátyás! Kívánom, hogy az élet mindig mosolyogjon rád!
  11. Matyi, legyen ez a napod olyan különleges, mint te magad!
  12. Sok szeretetet kívánok névnapod alkalmából, Matesz!
  13. Boldog névnapot, Máté! Élj sokáig és boldogan!
  14. Kedves Mátyás! Kívánom, hogy minden vágyad teljesüljön!
  15. Matyi, szívből gratulálok a névnapodhoz! Legyen csodálatos ez a nap!
Férfi nevek: Mátyás névnap
Férfi nevek: Mátyás névnap

Névnapok – névnap infók: